o-projektuProjekat: Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi  

Realizaciju projekta podržala je Trag fondacija, u okviru programa "Građansko društvo za budućnost", koji se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
Cilj projekta Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je obezbedjivanje  rada seoske ambulante u Bogovađi  puno radno vreme u cilju obezbedjivanja primarne zdravstvene zaštite tražiocima azila i lokalnim građanima  i nesmetan pristup lekaru opšte prakse u seoskoj ambulanti u Bogovađi.

Zdravstvena radionica - 30.april 2014.

Poslednju u nizu zdravstvenih radionica u okviru projekta Zagovaranja pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i meštanima Bogovađe u seoskoj ambulanti u Bogovađi, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je organizovao 30.aprila.
 
Gošća radionice bila je doktorka Milica Vezmar koja je azilantkinje iz Sirije, Avganistana, Eritreje i Somalije informisala o polno prenosivim bolestima i načinima kontracepcije. Ona je sa učesnicama govorila i kulturološkim tabuima, nivou svesti žena iz različitih kultura o reproduktivnom zdravlju.
 
Učesnice su na kraju radionice dobile higijenske pakete u kojima su bili ulošci, maramice za intimnu negu i kondomi.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId5afd653a91


Azilni kutak - crtanje na staklu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Kulturnim centrom "Hadži Ruvim" iz Lajkovca 25. aprila organizovao azilni kutak u kojem su učestvovale porodice iz azilne i lokalne populacije. U radionici je učestvovao i slikar Dragan Jovanović. Učesnici su crtali na staklu.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId80411f1572

Azilni kutak u frizerskom salonu

U saradnji sa Frizerskim salonom "Gracija", Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 2. aprila u salonu u Lajkovcu organizovao Azilni kutak u kojem su učestvovale azilantkinje iz Bogovađe i žene iz Lajkovca. Tražilje azila poreklom iz Sudana, Eritreje, Sirije i Iraka predstavile su načine na koje one neguju kosu i kakve frizure su popularne u afričkim zemljama. Domaće građanke imale su izazov da predstave popularne frizure kod nas.

I azilantkinje i meštanke su imale priliku da feniraju, šišaju, peru kosu, friziraju jedne druge u prostoru salona što je značajno doprinelo uspostavljanju dubljeg kontakta i povezivanju među ženama rođenim u različitim delovima sveta.

Tokom susreta bilo je predstavljeno i tradicionalno čupanje obrva koncem, veoma popularno u zemljama iz kojih dolaze tražilje azila.

Ovo je jedna od aktivnosti koje APC/CZA organizuje radi promovisanja različitih kultura i uspostavljanja interkulturalnog dijaloga u sredinama u kojima žive tražioci azila.


View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId004f377c43

Azilni kutak - prijateljstvo u Bogovađi

Azilni kutak u kojem su učestovali učenici petog razreda isturenog odeljenja Osnovne škole "Mile Dubljević" u Bogovađi, organizovao je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) u saradnji sa Osnovnom školom "Mile Dubljević" 26.marta.

U radionici o prijateljstvu i osobinama koje cenimo kod drugara, učestvovala su i deca azilanati. Učesnici su jedni drugima na kraju dali narukvice prijateljstva, simbolično sklapajući prijateljstvo. 

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId13833bd36e


Zdravstvena radionica - Šta možemo same uraditi kada lekar nije tu?

Na inicijativu Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), koju je podržao i veliki broj azilanata i meštana Bogovađe, seoska ambulanta u Bogovađi radi svakog radnog dana od 7 do 14:30 časova.
 
Zdravstvenu radionicu u kojoj su učestvovale tražilje azila poreklom iz Eritreje, Iraka, Sudana i Somalije organizovao je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila uz podršku centra za azil u Bogovađi, 20.marta. 
 
Gošća radionice bila je Katarina Nikolić, medicinska sestra iz Lazarevca koja je kao studentkinja socijalnog rada, završnu praksu radila u APC/CZA. Gošća je odgovarala na pitanja azilantkinja i davala praktične savete šta svako može uraditi ako primeti neki zdravstveni problem a nije u mogućnosti da ode kod lekara - kako prepoznati simptome gripa i šta uraditi, šta može biti uzrok vrtoglavice i na koji način izbeći povrede, kako tretirati rane pre no što se obratimo lekaru, kako se manifestuju alergije i kako ih pravovremeno prepoznati.
 
Na kraju radionice, učesnice su dobile simbolične zdravstvene pakete prve pomoći.
 

Azilni kutak u Osnovnoj školi "Mile Dubljević" u Bogovađi

Azilni kutak u kojem su učestovali učenici petog razreda isturenog odeljenja Osnovne škole "Mile Dubljević" u Bogovađi, organizovao je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) u saradnji sa Osnovnom školom "Mile Dubljević" 12.marta. Učenici su oslikavali eko cegere koji će potom biti poklonjeni lokalnim meštanima. Učenici su tom prilikom napisali i pisma deci azilantima.
 
U popodnevnim časovima je radionica realizovana i sa tražiocima azila.
 
Ilustrovani cegeri deo su promocije odluke da se radno vreme lekara u seoskoj ambulanti produži, inicijative Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, podržane od strane lokalnih meštana i tražilaca azila.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId160d7f0574


Zdravstvena radionica u seoskoj ambulanti u Bogovađi - 26.februar 2014.

Na inicijativu Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), koju je podržao i veliki broj azilanata i meštana Bogovađe, seoska ambulanta u Bogovađi radi svakog radnog dana od 7 do 14:30 časova.

Radionicu u kojoj su učestvovale azilantkinje poreklom iz Eritreje, Iraka, Gane i Somalije organizovao je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila u saradnji sa ambulantom iz Bogovađe 26.februara.

U ambijentu seoske ambulante u Bogovađi, doktorka je tražiljama azila predstavila simptome i probleme visokog i niskog krvnog pritiska i pravilne ishrane.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId31cf1b6e48

Azilni kutak - Uspomene na Srbiju

U saradnji sa Osnovnom školom "Mile Dubljević" i Kulturnim centrom "Hadži Ruvim" iz Lajkovca, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je organizovao Azilni kutak 13. februara u Klubu mladih. U radionici su učestvovali deca azilanti iz Bogovađe i učenici lokalne škole koji su ilustrovali keramičke šolje porukama ohrabrenja i motivima Lajkovca i Srbije. Kao iznenađenje, mladi Lajkovčani su gostima pripremili pisma i čestitke.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId3609ed0d10

Azilni kutak o prijateljstvu

U saradnji sa Osnovnom školom "Mile Dubljević" i Kulturnim centrom "Hadži Ruvim", Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je organizovao Azilni kutak 30. januara u Klubu mladih. U radionici o prijateljstvu i osobinama koje cenimo kod prijatelja, u okviru nastave građanskog vaspitanja, učestvovali su učenici sedmog razreda i četvoro dece azilanata. Učesnici su jedni drugima na kraju dali narukvice prijateljstva, simbolično sklapajući prijateljstvo.
 
 
 

Zdravstvena radionica u seoskoj ambulanti u Bogovađi

Na inicijativu Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), koju je podržao i veliki broj azilanata i meštana Bogovađe, seoska ambulanta u Bogovađi radi svakog radnog dana od 7 do 14:30 časova.
U saradnji sa ambulantom iz Bogovađe, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je 28. januara 2014. organizovao zdravstvenu radionicu u samoj ambulanti. Učesnice su bile azilantkinje poreklom iz Sudana, Somalije, Sirije, Eritreje, Nigerije i Liberije. U prisustvu APC/CZA projektnog tima i prevodioca za arapski jezik, doktorka je azilantkinjama objasnila proceduru samostalnog odlaska kod lekara u seoskoj ambulanti u Bogovađi.
Doktorka je sa azilantkinjama razgovarala o zdravstvenim aspektima rizika u kojima se azilanti nalaze tokom migracija, temperaturnim šokovima i posledicama koje vremenske promene mogu imati po zdravlje ljudi koji dolaze iz toplijih krajeva, načinima prenošenja virusa, posebno u okolnostima suživota sa velikim brojem ljudi, staranju o deci tokom migracija, alergijskim reakcijama na hranu i promenama na koži koje mogu ukazivati na šugu.
 
 
 

Novogodišnji Azilni kutak

Novogodišnji, poslednji Azilni kutak u 2013. godini Centar za zaštitu i pomoć tražiocima (APC/CZA) je realizovao u Klubu mladih u Lajkovcu 28.decembra.
Lajkovčanke koje su učestovale u nekim od prethodnih Azilnih kutaka ili radionica učestvovale su i pripremile gošćama azilantkinjama i njihovoj deci kolače.
 

 

Zdravstvena radionica - 26.decembar 2013.

U okviru projekta Zagovaranja pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 26.decembra u centru za azil realizovao zdravstvenu radionicu sa ženama poreklom iz Eritreje, Sudana, Somalije i Iraka.

Tema radionice bili su menstrualni ciklus, polno prenosive bolesti i načini kontracepcije. U prisustvu prevodioca za arapski, učesnice su govorile o tabuima u njihovim zemljama porekla i nedovoljnom informisanju o kontracepciji.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId9180bc70f4

Azilni kutak - Ko su azilanti?

U saradnji sa Kancelarijom za mlade, Tehničkom školom "17.septembar" i Kulturnim centrom "Hadži Ruvim", Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je 12.decembra u Domu mladih u Lajkovcu organizovao Azilni kutak sa temom "Ko su azilanti". Učesnici radionice bili su učesnici  četvrtog razreda TŠ "17.septembar"  u okviru nastave građanskog vaspitanja. Učenicima su predstavljene priče azilanata, položaj mladih u zemljama iz kojih najčešće dolaze migranti, kako mladi azilanti vide boravak u Srbiji.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId5107ac0d02

Azilni kutak - Pravljenje frizura

U saradnji sa frizerskim salonom „Gracija" iz Lajkovca, APC/CZA je u okviru Azilnog kutka 29.novembra 2013.godine u salonu organizovao susret azilantkinja iz Sirije, Iraka i Avganistana i građanki iz Lajkovca koje su jedne drugima pravile frizure. Učesnice su imale priliku da se bolje upoznaju i razmene iskustva na koji način se žene neguju i ulepšavaju u različitim kulturama.

 

Crtanje kanom u Azilnom kutku

U saradnji sa Osnovnom školom "Mile Dubljević" i Kulturnim centrom "Hadži Ruvim" iz Lajkovca, APC/CZA je 21.novembra u Domu mladih organizovao kreativnu radionicu crtanja kanom sa učenicima u okviru nastave građanskog vaspitanja. Učenicima je predstavljena tradicija crtanja kanom, način pripreme pribora za crtanje, prilike u kojima se žene iz Avganistana, Somalije, Senegala, Sirije, Maroka i drugim zemljama iz kojih dolaze migranti u našu zemlju, iscrtavaju.
U popodnevnim časovima je u centru za azil takođe organizovana radionica crtanja kanom na kojoj su učestvovale azilantkinje iz Iraka, Sirije i Avganistana.
 

Apel Vladi Republike Srbije

Video sa konferencije za novinare održane 18.novembra 2013. godine na kojoj je upućen apel Vladi Republike Srbije da pod hitno reaguje i reši humanitarnu krizu u Bogovađi.

Zdravstvena radionica 15.novembar 2013.

U saradnji sa centrom za azil u Bogovađi, APC/CZA je 15. novembra organizovao zdravstvenu radionionicu o kontracepciji, informisanosti, svesti i položaju trudnica u različitim kulturama. U radionici su učestvovale azilantkinje iz Avganistana, Senegala, Somalije, Iraka i Sirije.
 
View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId96b7f16e79Kolege Danci rasplakale vozača autobusa iz Somalije

IZVOR: 24 sata 10.novembar 2013.

Danska je možda jedna od najsrećnijih država na svetu, ali u ovoj zemlji tokom godina raste određeni osećaj nelagode vezan za povećan priliv imigranata. Zato je slučaj Somalijca Mukhtara, vozača autobusa, toliko dirljiv....

Muhtarove kolege obasule su Somalijca osećanjem pripadanja, kada su u autobus tokom njegove smene doveli muzičare koji su pevali i svirali njemu u čast.

Film "Bebe" u Azilnom kutku

U okviru Azilnog kutka, u Domu mladih je 30. oktobra prikazan film "Bebe", o odgajanju beba u različitim kulturama.

Azilni kutak je jedna u nizu aktivnosti koje APC/CZA organizuje sa partnerskim institucijama u lokalnoj sredini u okviru projekta Zagovaranja pružanje primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi.

Ukoliko želite da vas redovno obaveštavamo o aktivnostima u Azilnom kutku, javite se putem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko fejsbuk strane www.facebook.com/ZdravljeBogovadja

 

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId33b4af5d96

Zdravstvena radionica 25.oktobar 2013.

U saradnji sa centrom za azil u Bogovađi, APC/CZA je 25. oktobra organizovao zdravstvenu radionionicu na kojoj je gostovala socijalna radnica iz Lajkovca, Neda Radojević, vršnjački edukator o bolestima zavisnosti.

Gošća je govorila mladim azilantkinjama poreklom iz Alžira, Eritreje i Somalije o tabletomaniji, alkoholizmu, bolestima zavisnosti.

Kako većina učesnica nije imala priliku da se informiše o rizicima koje prekomerno konzumiranje tableta i alkohola nosi, učesnice su pisale scenario za reklamu koju bi prikazivale u svojim zemljama porekla.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId3a63707e7f

Azilni kutak

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je 9.oktobra u Kulturnom centru "Hadži Ruvim" osnovao Azilni kutak, prostor u kojem će ista organizacija dva puta mesečno organizovati aktivnosti sa ciljem uspostavljanja čvršćih kontakata lokalnih građanki i azilantkinja iz Bogovađe.
Dva puta mesečno, žene i deca će imati priliku da učestvuju u zajedničkim druženjima uvek istražujući neki običaj ili osobenost zemalja porekla tražilaca azila ali i Srbije i lajkovačkog kraja. Već tokom prvog susreta azilantkinje i građanke su međusobno pravile afričke frizure.
 
Azilni kutak je jedna u nizu aktivnosti koje APC/CZA organizuje sa partnerskim institucijama u lokalnoj sredini u okviru projekta Zagovaranja pružanje primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi.
Ukoliko želite da vas redovno obaveštavamo o aktivnostima u Azilnom kutku, javite se putem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili preko fejsbuk strane www.facebook.com/ZdravljeBogovadja
 

Peticija za produženje radnog vremena lekara u ambulanti u Bogovađi i deljenje infolifleta o zdravstvenoj zaštiti građanima Bogovađe

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), Radoš Đurović, je 9.oktobra 2013. godine predao predsedniku opštine Lajkovac, Živoradu Bojičiću, peticiju za uvođenje lekara puno radno vreme u ambulanti u Bogovađi kako bi usluge primarne zdravstvene zaštite bile dostupne lokalnim meštanima i azilantima do 18h svakog radnog dana, a imajući u vidu tešku situaciju u Bogovađi te sve veći broj ljudi koji u ovom mestu živi ili se kratkotrajno zadržava. Peticiju su potpisali lokalni meštani i azilanati iz Bogovađe, a pratilo ju je veliko interesovanje kako među stanovnicima Centra za azil tako i među građanima sela, manastira, vojne kasarne, lokalne mesne zajednice i škole.
 
Od strane Opštine predstavnici Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila su primili uveravanja da je konkretan problem prepoznat kao i da će opština Lajkovac nastojati da učini sve da na njega odgovori na način kako su to i domaći građani i azilanti zahtevali.
 
View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeId9f6569772a
 

Međunarodno takmičenje, vatreno navijanje i dobar fudbal u Lajkovcu

Na terenu za mali fubal u Lajkovcu, u organizaciji Opštine Lajkovac i Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i svih političkih partija u Lajkovcu, održane su 22.septembra fudbalske utakmice između azilanata iz Bogovađe i lokalnih političkih partija i građana.
 
Igrače je sa tribina bodrila podrška iz Bogovađe i Lajkovca, a skupu je prisustvovalo pored Lajkovčana dosta mladih azilantkinja iz Somalije, Eritreje, Sirije. Azilanti Bogovađe su nosili plavo bele dresove na kojima je bila ispisana poruka Zdravlje na prvom mestu u Bogovađi što je i cilj kampanje koja je pokrenuta u Bogovađi da građani Bogovađe i azilanti imaju doktora koji bi radio obe smene u ambulanti u Bogovađi. Na taj način ni azilanti ni građani Bogovađe ne bi morali da idu za Lajkovac kod doktora već bi svi mogli da se redovno pregledaju u ambulanti u njihovom mestu.
Publici su deljene i bele majice sa istom porukom. Timovi političkih partija su nosili karakteristične boje svojih stranaka, demokratska –žute majice, naprednjaci tamno plave, socijalisti crvene. Sve je ličilo na međunarodno takmičenje i uz vatreno navijanje i dobar fudbal gledaoci su uživajući proveli još jedno nedeljno prepodne u Lajkovcu.
Tim Bogovađe je odneo pobedu nad socijalistima sa rezultatom 2:0, kao i nad favoritima, naprednjacima, sa rezultatom 5:3, dok su azilanti pretrpeli poraz u duelu sa timom demokrata od 2:0.
Vatreno navijanje međunarodnih Bogovađanki i Bogovađana, kao i podrška koja nije prestajala sve vreme fudbalskih utakmica je dala vetar u krila fudbalerima koji nisu ni među sobom mogli da se sporazumeju na istom jeziku, već su kroz gestikulaciju i igru vrlo brzo pronašli zajednički jezik i trijumfovali nad političkim partijama.
 
 

Nastavak fudbalske utakmice – azilanti, građani i političke partije u Lajkovcu

U okviru projekta „Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima u seoskoj ambulanti u Bogovađi" biće organizovana utakmica u malom fudbalu u nedelju, 22. septembra u 10h na Terenu za mali fudbal u Lajkovcu (Mini pič teren). Na utakmici će učestvovati azilanti iz Bogovađe i lokalni građani kao i predstavnici političkih partija lajkovačkog kraja.
 
Slogan pod kojim nastupa tim tražilaca azila iz Bogovađe je Zdravlje na prvom mestu a organizovanje prijateljske fudbalske utakmice jedna je od lokalnih akcija kojom Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) nastoji da skrene pažnju lokalne javnosti na potrebu za zdravstvenom zaštitom u Bogovađi.
 
Potreba za lekarom postoji za 700 građana Bogovađe i za azilante u tom mestu. Svi zajedno bi želeli da imaju doktora dostupnog puno radno vreme u Bogovađi kako bi umesto u Lajkovcu primarnu zdravstvenu zaštitu ostvarivali u svom mestu.
Ovaj projekat Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila je u celini realizovan uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat "Građansko društvo za budućnost", koji Trag fondacija realizuje u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC).
 
 

Fudbalska utakmica – azilanti, građani i političke partije u Lajkovcu

U okviru projekta „Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima u seoskoj ambulanti u Bogovađi" biće organizovana utakmica u malom fudbalu u utorak, 17. septembra u 16h na Terenu za mali fudbal u Lajkovcu (Mini pič teren). Na utakmici će učestvovati azilanti iz Bogovađe i lokalni građani kao i predstavnici političkih partija lajkovačkog kraja.
 
Slogan pod kojim nastupa tim tražilaca azila iz Bogovađe je Zdravlje na prvom mestu a organizovanje prijateljske fudbalske utakmice jedna je od lokalnih akcija kojom Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) nastoji da skrene pažnju lokalne javnosti na potrebu za zdravstvenom zaštitom u Bogovađi.
Potreba za lekarom postoji za 700 građana Bogovađe i za azilante u tom mestu. Svi zajedno bi želeli da imaju doktora dostupnog puno radno vreme u Bogovađi kako bi umesto u Lajkovcu primarnu zdravstvenu zaštitu ostvarivali u svom mestu.
 
Ovaj projekat Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila je u celini realizovan uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat "Građansko društvo za budućnost", koji Trag fondacija realizuje u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC).

Izložba radova dece i žena tražilaca azila

U galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim" u Lajkovcu 6. septembra je postavljena izložba radova žena i dece tražilaca azila u organizaciji Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i Kulturnog centra Hadži Ruvim a uz svesrdnu pomoć Komesarijata za izbeglice Republike Srbije. Na postavci su bili predstavljeni radovi i radni materijali žena i dece azilanata nastali tokom kreativnih, psiholoških, kulturoloških i zdravstvenih radionica koje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) realizuje u centrima za azil u Bogovađi i Banji Koviljači.

Izložba je bila namenjena đacima lajkovačke Osnovne škole „Mile Dubljević", njihovim roditeljima i učiteljima. Otvaranju su prisustvovale i tražilje azila koje su đacima, roditeljima i prosvetnim radnicima delile na poklon bukmarkere i narukvice koje su žene i deca azilanti napravili, kao i azilne priče ljudi koji su boravili u našoj zemlji.

Izloženi radovi odražavaju emotivna stanja dece i žena azilanata. Predstavljene su lepe uspomene koje pamte iz svojih domovina (rođenje prvog deteta, drveće manga iz svog dvorišta, porodično pripremanje začina, piramide u Egiptu...), ali i strahove, očekivanja od budućnosti (topli domovi i lepe dečije sobe, polazak u školu, bezbedan život u Evropi, posao, deca..), kreativno provođenje vremena tokom boravka u Srbiji (razgovori i diskusije sa decom i ženama iz drugih zemalja, pravljenje zmajeva, crtanje kanom po rukama, pravljenje nakita). Posebno upečatljivi su radovi maloletnog tražioca poreklom iz Alžira, koji je privremeno boravio u Srbiji. Na jednom crtežu je napisao Zaljubio sam se u poeziju zbog grubosti ljudi od kojih sam pobegao.

Ovo je jedna od aktivnosti koje APC/CZA realizuje u drugoj polovini godine u Lajkovcu i Bogovađi sa ciljem upoznavanja dece i odraslih žitelja ovog šumadijskog kraja sa drugim kulturama, jezicima i običajima njihovih trenutnih sugrađana-azilanata.

View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeIde414150ad0

Zdravstvena radionica - 09. septembar 2013.

U saradnji sa Crvenim krstom iz Lajkovca i centrom za azil, u centru za azil u Bogovađi APC/CZA je 09. septembra organizovao zdravstvenu radionionicu na kojoj je gostovala pedijatar Doma zdravlja u Lajkovcu.

Doktorka je govorila roditeljima poreklom iz Sirije, Maroka, Eritreje i Somalije o pravilnoj ishrani kod dece, problemima u razvoju, odlascima kod lekara, dečijim bolestima i rizicima tokom migracije.


View the embedded image gallery online at:
http://azilbogovadja.rs/index.php/8-vesti#sigFreeIde17d867dc1

Zdravstvena radionica 06. avgust 2013.

U saradnji sa Crvenim krstom iz Lajkovca i centrom za azil, u centru za azil u Bogovađi APC/CZA je 06. avgusta organizovao zdravstvenu radionionicu na kojoj je gostovala ginekološkinja  iz Doma zdravlja u Lajkovcu.
Učesnice poreklom iz Eritreje, Malija, Sirije i Somalije imale su priliku da saznaju kako izgleda ginekološki pregled, načinima kontracepcije, simptomima koji ukazuju na polno prenosive bolesti i važnosti pravovremenog otkrivanja raka grlića materice.
 

APC/CZA na Danima Lajkovca

Tokom akcije promovisanja različitosti lajkovačkog kraja, APC/CZA je građanima u okviru manifestacije „Dani Lajkovca" 28. i 29. jula promovisao poslastice karakteristične za zemlje iz kojih dolaze tražioci azila. Tom prilikom su građanima deljene razglednice nastale na radionicama sa ženama i decom azilantima, bookmarkeri i azilne priče.
Štand je privukao pažnju velikog broja meštana koji su se raspitivali za zemlje porekla tražilaca azila, njihovu kulturu, jezik i osobenosti. Akcija je jedna u nizu koje će APC organizovati kako bi meštanima Bogovađe i Lajkovca približio kulturu, običaje, modu i druge odlike tražilaca azila.
 
Vi ste ovde: Home Vesti