o-projektuProjekat: Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi  

Realizaciju projekta podržala je Trag fondacija, u okviru programa "Građansko društvo za budućnost", koji se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
Cilj projekta Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je obezbedjivanje  rada seoske ambulante u Bogovađi  puno radno vreme u cilju obezbedjivanja primarne zdravstvene zaštite tražiocima azila i lokalnim građanima  i nesmetan pristup lekaru opšte prakse u seoskoj ambulanti u Bogovađi.

Zdravstvena radionica - Šta možemo same uraditi kada lekar nije tu?

Na inicijativu Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), koju je podržao i veliki broj azilanata i meštana Bogovađe, seoska ambulanta u Bogovađi radi svakog radnog dana od 7 do 14:30 časova.
 
Zdravstvenu radionicu u kojoj su učestvovale tražilje azila poreklom iz Eritreje, Iraka, Sudana i Somalije organizovao je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila uz podršku centra za azil u Bogovađi, 20.marta. 
 
Gošća radionice bila je Katarina Nikolić, medicinska sestra iz Lazarevca koja je kao studentkinja socijalnog rada, završnu praksu radila u APC/CZA. Gošća je odgovarala na pitanja azilantkinja i davala praktične savete šta svako može uraditi ako primeti neki zdravstveni problem a nije u mogućnosti da ode kod lekara - kako prepoznati simptome gripa i šta uraditi, šta može biti uzrok vrtoglavice i na koji način izbeći povrede, kako tretirati rane pre no što se obratimo lekaru, kako se manifestuju alergije i kako ih pravovremeno prepoznati.
 
Na kraju radionice, učesnice su dobile simbolične zdravstvene pakete prve pomoći.
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Vi ste ovde: Home Vesti Zdravstvena radionica - Šta možemo same uraditi kada lekar nije tu?