o-projektuProjekat: Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi  

Realizaciju projekta podržala je Trag fondacija, u okviru programa "Građansko društvo za budućnost", koji se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
Cilj projekta Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je obezbedjivanje  rada seoske ambulante u Bogovađi  puno radno vreme u cilju obezbedjivanja primarne zdravstvene zaštite tražiocima azila i lokalnim građanima  i nesmetan pristup lekaru opšte prakse u seoskoj ambulanti u Bogovađi.

Međunarodno takmičenje, vatreno navijanje i dobar fudbal u Lajkovcu

Na terenu za mali fubal u Lajkovcu, u organizaciji Opštine Lajkovac i Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila i uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i svih političkih partija u Lajkovcu, održane su 22.septembra fudbalske utakmice između azilanata iz Bogovađe i lokalnih političkih partija i građana.
 
Igrače je sa tribina bodrila podrška iz Bogovađe i Lajkovca, a skupu je prisustvovalo pored Lajkovčana dosta mladih azilantkinja iz Somalije, Eritreje, Sirije. Azilanti Bogovađe su nosili plavo bele dresove na kojima je bila ispisana poruka Zdravlje na prvom mestu u Bogovađi što je i cilj kampanje koja je pokrenuta u Bogovađi da građani Bogovađe i azilanti imaju doktora koji bi radio obe smene u ambulanti u Bogovađi. Na taj način ni azilanti ni građani Bogovađe ne bi morali da idu za Lajkovac kod doktora već bi svi mogli da se redovno pregledaju u ambulanti u njihovom mestu.
Publici su deljene i bele majice sa istom porukom. Timovi političkih partija su nosili karakteristične boje svojih stranaka, demokratska –žute majice, naprednjaci tamno plave, socijalisti crvene. Sve je ličilo na međunarodno takmičenje i uz vatreno navijanje i dobar fudbal gledaoci su uživajući proveli još jedno nedeljno prepodne u Lajkovcu.
Tim Bogovađe je odneo pobedu nad socijalistima sa rezultatom 2:0, kao i nad favoritima, naprednjacima, sa rezultatom 5:3, dok su azilanti pretrpeli poraz u duelu sa timom demokrata od 2:0.
Vatreno navijanje međunarodnih Bogovađanki i Bogovađana, kao i podrška koja nije prestajala sve vreme fudbalskih utakmica je dala vetar u krila fudbalerima koji nisu ni među sobom mogli da se sporazumeju na istom jeziku, već su kroz gestikulaciju i igru vrlo brzo pronašli zajednički jezik i trijumfovali nad političkim partijama.
 
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Vi ste ovde: Home Vesti Međunarodno takmičenje, vatreno navijanje i dobar fudbal u Lajkovcu