o-projektuProjekat: Zagovaranje pružanja primarne zdravstvene zaštite azilantima i građanima iz lokalne sredine u seoskoj ambulanti u Bogovađi  

Realizaciju projekta podržala je Trag fondacija, u okviru programa "Građansko društvo za budućnost", koji se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
Cilj projekta Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA je obezbedjivanje  rada seoske ambulante u Bogovađi  puno radno vreme u cilju obezbedjivanja primarne zdravstvene zaštite tražiocima azila i lokalnim građanima  i nesmetan pristup lekaru opšte prakse u seoskoj ambulanti u Bogovađi.

Video

Deca iz Lajkovca za vršnjake azilante


Deca azilanti i njihovi vršnjaci iz obližnje škole, kroz kreativne radionice ili tzv. azilni kutak, upoznaju jedni druge.

Azilanti su veoma osetljiva socijalna grupa. Posebno su ranjiva deca, kojih je u Srbiji samo prošle godine bilo više od 700. Ovo je priča o projektu u kojem deca pomažu deci.

Lajkovac je opština u zapadnoj Srbiji s nešto više od 15 000 stanovnika. Poslednjih meseci o toj opštini se najčešće govorilo zbog naselja Bogovađa, u kojem se nalazi Centar za azilante. Zbog kojih se protestovalo. Ali, iz Kluba mladih šalje se neka druga poruka.

Dva puta mesečno, u saradnji sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, lokalnom osnovnom školom 'Mile Dubljević', Kulturnim centrom 'Hadži Ruvim', a sve uz podršku opštine, ovaj klub posećuju posebni gosti.

Deca azilanti i njihovi vršnjaci iz obližnje škole, kroz kreativne radionice ili tzv. azilni kutak, upoznaju jedni druge. Bez predrasuda. I raduju se novom susretu. Kao azilant iz Eritreje, Dali (13), koji se u Bogovađi nalazi tek dve sedmice.


Novi prijatelji

"Sviđa mi se ovde. Lepo je. Ovde sam upoznao nove prijatelje. Otišli smo iz zemlje pre tri godine, zbog rata. Ne živi se dobro u mojoj zemlji", kaže Dali.

"Nekad se zamislim, jer stvarno je njima teško, nemaju svoj dom i ne mogu uživati u detinjstvu, a to nekako... Nekako ne mogu da zamislim kako bih se ja snašla na njihovom mestu, jer, opet, ovde živimo svi slobodno, a njima je mnogo teže nego nama", priča Teodora (13) iz Lajkovca.

Na to koliko je azilantima teško, a posebno djeci, ukazuju u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila, koji već dve godine provodi projekat "Azilni kutak". O položaju dece azilanata, kažu, govori se isuviše retko, iako čine najosjetljiviju grupu.

Osetljiv položaj

"Oni su u posebno osetljivom položaju jer prolaze nekako sva ta iskustva putovanja i deportacije, prelaska peške kroz šumu, života u azilnim kampovima, preživljavanja puberteta u azilnim kampovima... Dakle, neka iskustva koja niko ne bi izabrao, i trudimo se, vrlo smo obazrivi u radu sa njima, da pratimo u kojoj je meri potrebno neke teme razrađivati", kazala je Jovana Vinčić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

A u maloj sredini poput Lajkovca tema za razrađivanje ima i za lokalnu decu. To je bio jedan od razloga što se OŠ "Mile Dubljević", kroz predmet građanskog vaspitanja, uključila u projekat.

"Mislim da je izuzetno bitno i da na ovaj način deca, zapravo, shvataju ko su azilanti, na koji način im se može pružiti pomoć, da mogu razumeti u kojoj se situaciji druga deca nalaze, a žive različito u odnosu na njih", kaže Stanica Milošević iz OŠ "Mile Dubljević".

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, samo prošle 2013. godine u Srbiji je registrovano nešto više od 5 000 azilanata - najviše iz Sirije, Eritreje, Somalije i Afganistana. Među njima čak 768 dece, od kojih gotovo 600 bez ikakve pratnje.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Vi ste ovde: Home Video Deca iz Lajkovca za vršnjake azilante